Daha önce 4-5 kişi benimle iletişime geçip röportaj yapma isteklerini yazmışlardı.Sordukları sorulara samimi cevaplar vermeye çalışmıştım.Blogum için ilk röportajımı ise yeni tanıştığım arkadaşım Hayat ile yaptım.Bu deneyimden çıkardığım ders ise şuydu: Soru sormak, cevap vermekten çok daha zor.

 

Röportajlar hem trafik, hem network, hem de blogunuzda çeşitlilik yaratması açısından iyi bir fırsat olabilir ama doğru soruları soramaz ve beklediğiniz cevapları alamazsanız bu işi elinize yüzüne bulaştırabilirsiniz.

 

Ben ne kadar başarılı oldum bilmiyorum ama edindiğim deneyimden yola çıkarak röportaj yapmak isteyenlere bazı tavsiyelerim olacak.

 

Röportaj

 

Hedef Kitlenize Odaklanın

 

Bu röportajı okuyucularınız için yaptığınızı unutmayın ve sorularınızı hazırlarken hedef kitlenizi ilgilendirecek türde sorular sormaya özen gösterin.Örneğin bir programlama blogunuzun olduğunu ve programlamacı biriyle röportaj yaaptığınızı düşünelim.Okuyucu kitlenizin de programcılar olduğunu düşünürsek merak edecekleri sorular programlama konusunda kendini nasıl geliştirdiği, hangi programlama dillerini bildiği, önerdiği kaynaklar, yazdığı programlar gibi şeylerdir.Çok az kişi en sevdiği rengi veya dinlediği müzik türünü merak eder.

 

Röportaj İçin Sebebiniz Olsun

 

Röportajı neden yaptığınızı bilmek, temel bir konunuz olduğu anlamına geliyor.Kendi yaptığım röportajı örnek vereceğim.Hayat’la röportaj yapmamın bir nedeni vardı.Kendisi blogu sayesinde yeni bir kariyer fısatı yakalamıştı ve bu okuyucularıma ilham verecek bir olaydı.Dolayısıyla röportajın esas konusu bloglar ve kariyer fırsatları idi.Tüm sorularımı da bu konu çervresinde yönelttim.

 

Görsel Öğeler Kullanın

 

Tüm blog yazılarınızda görseller kullanarak yazıya renk katmanızı fırsat buldukça tavsiye ediyorum.Röportajda da aynı tavsiyede bulunacağım.Röportajın arasına mutlaka ufak görseller ekleyerek hem okuyucunun dikkatini çekin hem de içeriğinize renk katın.Ne gibi görseller kullanabilirim diye soracak olursanız röportaj yaptığınız kişiye ait bir fotoğraf veya o kişinin bir web sitesi varsa o siteye ait bir ekran görüntüsü olabilir.

 

Giriş Paragrafı Yazın

 

Röportajın başlangıcında size ait bir paragraf olsun.Bu paragrafta röportaj yaptıınız kişi hakkında fikirlerinizi, izlenimlerinizi, röportajın konusuyla ilgili görüşlerinizi yazabilirsiniz.Ayrıca bu paragrafta röportaj yaptığınız kişi hakkında kısaca bilgi verebilirsiniz.

 

Söz Sizde

Röportaj yapmak blogunuza içerik açısından çeşitlilik kazandıracak ve online çevrenizi genşletmenizi sağlayacak eğlenceli bir olaydır.Siz yaptığınız veya okuduğunuz röportajlarda nelerin olmasına/olmamasına dikkat edersiniz?

Yorum Gönder

 
Top