Akıllı Telefonlarda Batarya Süresi Nasıl Artırılır ?


Bugün başka bir forumda keşfedip uyguladığım ve başarılı olan bir yöntemi size anlatmak istiyorum. Öncelikle denediğim cihaz Samsung Galaxy SII(i9100) ki şarj süresinden çok çektiğim bir telefon kendisi. Daha fazla uzatmadan konuya geçeyim... Öncelikle telefonunuzun şarjı %20 nin altında olsun. 1-)Telefonunuz açık olacak şekilde 8 saate yakın bir şekilde şarj olmalı(Ekran kapalı-açık farketmez fakat telefon açık olmalı.) 2-)8 saatin sonunda telefonu şarjdan çıkarın kapatın ve 3-4 saatte kapalı bir şekilde şarj olsun. 3-)3-4 saatin sonunda telefonu tekrar şarjdan çıkarın telefonu açın 2-3 dakika açık kalsın ve tekrar kapatıp şarja takın. 4-)1 saat boyunca şarj olsun daha sonra şarjdan çıkarın ve kullanmaya başlayın. Biliyorum biraz can sıkıcı bu adımları yapmak fakat evde olduğunuz bir gün yapabilirsiniz. Ben kendi telefonumda çok büyük başarı elde ettim şöyle ki: Uygulamadan önce telefon beklemede iken her 5 dakikada bir %1 şarjım iniyordu(ortalama) Uyguladıktan sonra yine beklemede iken bu süre 10 ila 14 dakika arasına çıktı. Yani sizin anlayacağınız gerçekten işe yarıyor ve bazı forumlarda ''batarya kalibrasyonu'' olarakta geçiyor. Ayrıca çoğu Samsung ve HTC modellerinde çalışıyormuş ama denemek lazım. Kesinlikle benim methodlarım değildir başka bir forumda görüp uyguladım daha öncede belirttiğim gibi. Sizde deneyip telefon modeliniz ile birlikte sonuçları yazarsanız çok memnun olurum.,
Akıllı telefonların özellikleri, ekran çözünürlükleri ve işlemci hızları arttıkça bataryanın istenilen süre kadar dayanmaması gibi sorunlar da ortaya çıkmaya başladı. Üreticiler her ne kadar daha büyük ve miliamperi daha yüksek bataryalı telefonlar üretiyor olsa da; internet kullanımı gibi sebeplerden batarya süreleri beklenileni karşılamıyor. Bu yazımızda Android telefon kullanıcıları için batarya süresi nasıl artırılır sorusuna cevap vereceğiz.
1GHz’dan yüksek hızdaki işlemciler, daha yüksek çözünürlükteki büyük parlak ekranlar, akıllı telefonların batarya süresini etkileyen en büyük özellikler. Bunların yanı sıra; Wi-Fi ve 3G kullanımı, uygulamalar ve oyunlar da kullandığımız telefonların batarya ömrünü azaltan diğer etmenlerden birkaçı. Her ne kadar üreticiler telefonları üretirken batarya miliamperlerini yüksek tutmaya çalışsalar da; bataryalar her zaman yeterli olmuyor.
Ekran Parlaklığını Azaltın
Akıllı telefonların Super AMOLED Plus ekranları pil ömrünü en çok etkileyen etkenlerden birisi. Telefonunuzun şarjının daha uzun süre dayanması için otomatik parlaklığı devre dışı bırakıp; elle, ihtiyacınız olan en düşük parlaklık seviyesine getirin.
Daha Az Widget Daha Uzun Batarya Ömrü
Eğer telefonunuzda birçok widget‘a sahip homescreen’e sahipseniz ne yazık ki bunlar telefonunuz gereksiz olarak pil süresini düşürmektedir. Hava durumu, haber bültenleri, sosyal ağ bildirimleri gibi araçlar her seferinde telefonunuzda veri bağlantısını kullandığı ve otomatik senkronizasyon yaptığı için daha fazla pil tüketme eğilimindedir. Bunun için, sadece işinize yarayacak, gerekli widget’ları kullanmayı deneyebilirsiniz.
2G/3G Bağlantısı Arasında Geçiş Yapın
Telefonunuz bağlanmak için sinyal bulamadığında daha çok güç kullanma eğilimindedir. Sinyal alımı kötü olduğunda veya herhangi bir seyahate çıktığınızda 2G ve 3G bağlantıları arasında geçiş yapın. Bu şekilde daha çok pil ömrü sağlarsınız.
GPS ve Bluetooth’u Devre Dışı Bırakın
Harita üzerinde yer bulmak istediğimizde kullandığımız GPS ve dosya gönderimi gibi şeyler için kullandığımız Bluetooth‘u kullanmadığınız zamanlarda kapatarak batarya kullanım sürenizi artırabilirsiniz.
Otomatik Döndürme / Hareket Sensörünü Devre Dışı Bırakın
Telefonunuzda eğim gerektiren hareket sensörlü oyunlar oynamıyor iseniz hareket sensörünü devre dışı bırakın. Böylece, haberiniz olmadan pil tüketimini engelleyebilirsiniz.
İşlemcinizi Underclock Yapın
Akıllı telefonların en çok pil tüketen etkenlerinden birisi de işlemcidir. Örneğin 1.2GHz gibi yüksek işlemciler pil tüketiminde oldukça büyük rol oynuyor. Root yapmış olan kullanıcılar telefonun CPU kullanımını ayarlayabiliyor. SetCPU for Root Users uygulaması ile telefonunuzun CPU (işlemci) kullanımını azaltarak yani underclock yaparak pil kullanım sürenizi büyük oranlarda arttırabilirsiniz.
Arkaplan Görüntüsünü Basit Tutun
Canlı duvar kağıtları yani Live Wallpaper’lar görünüm olarak harika olabilir fakat bekleme modunda oldukça fazla pil tüketmektedir. Mümkün olduğunca siyah ağırlıklı, basit ve sade arkaplanlar kullanmaya çalışabilirsiniz. Böylelikle cihazınızın pil tasarrufuna yardım olabilirsiniz.
Tam Şarj Edin (Pil Kalibrasyonu)
Çoğu kullanıcı, telefonunun şarj etme ihtiyacı olmasa bile şarj etme eğilimindedir. Telefonunuzu her şarj etme imkanı bulduğunuzda şarj etmeniz ile pil sağlığına zarar verebilirsiniz. Bu nedenle, telefonunuz tamamen kapanana kadar veya kırmızı batarya işareti görene kadar şarja takmayın. Telefonunuzun bataryası bittiğinde ise, şarja takın ve % 100 olana kadar şarj olmasını bekleyin. Böylece, hem pil sağlığını korur, hem de iyi bir pil kalibrasyonu yapmış olursunuz.
Android Telefonlar için Pil Tasarrufu İpuçları 
Akıllı ve büyük ekran android telefonları kullananlar bilirler; telefonun bataryası günün sonunu zor getirir. Sırf bu batarya sorunu yüzünden telefondan soğuyanlar olmuştur. Peki bu batarya sorunu nasıl çözülür?
Super AMOLED Plus ve LCD ekranlar, yüksek işlemciler, Facebook ve Twitter bildirimleri, telefon konuşmaları, vs. derken akıllı telefonların şarjı ile günün sonunu getirmek hayal oldu diyebiliriz. Peki pil sürenizi nasıl uzatacaksınız?
Genel İpuçları:
1) Gereksiz hizmetleri kapatın: Telefonumuz çalışırken arkada kullanmadığımız Bluetooth, Wi-Fi, GPS gibi birçok gereksiz hizmet çalışıyor olabilir. Bunları sadece kullandığınız zaman açmak, size çok büyük pil tasarrufu sağlayacaktır. Özellikle GPS verisi; pil ömrünü su gibi içmektedir. Ayarlar kısmından Bluetooth, Wi-Fi ve GPS seçeneklerini kullanmadığınız sürece Kapalı konumunda tutun.
2) Ekran Parlaklığı: Telefonunuzu bir video izlemek vs. için kullanmıyorsanız ekranınızın parlaklığını sonuna kadar açmanız gereksiz. Bunun yerine otomatik aydınlatma seçeneğini kullanmanız en iyisi olacaktır.
3) 3G-2G Arası Dolaşım Verisi: 3G olmadığı zaman veri transferi olmayacak gibi şeyler düşünenler var, fakat 3G sadece hizmetin hızını etkiler. Bunun yerine 3G ‘yi kapatmak, bataryanız için çok faydalı olacaktır. Ayarlar > Kablosuz Özelliği ve Ağlar > Mobil Ağlar > Bağlantı Türü >Sadece GSM ayarını seçerek 3G’yi kapatabilirsiniz.
4) Flash Player: Bildiğiniz gibi Flash videolar ve Flash animasyonlar telefonun işlemcisini aşırı kullandığı için, internette gezinirken pil ömrünüzü aşırı tüketecektir. Bunun için Android Market’te ücretsiz olan Dolphin Browser‘i indirerek ihtiyacınız olmadığı zamanlarda Flash Player’in kullanımını kapatabilirsiniz.
5) Task Killer Kullanın: Android Market’te ücretsiz olan Task Killer uygulaması ile arka planda çalışan gereksiz uygulamaları kapatabilirsiniz. Task Killer da biraz şarjı azaltabilir fakat arka planda çalışan uygulamaları kapatmak, şarjınızı daha uzun süre götürecektir.
6) Son Sürüme Güncelleyin: Telefonunuz için çıkan güncellemelerde daha uzun batarya süresi sağlayabilmek için yenilikler bulunabilir. Bu nedenle telefonunuzun versiyonunu güncel tutun. Ayrıca bu işlem; indirdiğiniz uygulamalar için de geçerli; indirdiğiniz uygulamaları da güncellemek en iyisi olacaktır.
7) Batarya Kullanım Ekranını Aktif Yapın: Telefonunuzu kullanırken kalan ve kullandığınız batarya ömrünü görmek iyi olacaktır, böylelikle telefonunuzu daha tedbirli kullanabilirsiniz. Ayarlar > Telefon > Batarya Kullanımı seçeneği aktif yapmanız yeterlidir.

Yorum Gönder

 
Top